Zapewne każdy wie, że jest to kraj położony w zachodniej części Europy, sąsiadujący z między innymi Niemcami czy Belgią. Jednak nie każdy już wie, że jest to kraj będący monarchią konstytucyjną, a królem Holandii jest król Wilhelm Aleksander. Następczynią tronu jest księżniczka Oranii Katarzyna Amalia. Składa się z czterech krajów: Holandii, Aruby, Cucąco oraz Sint Maarten a także z trzech gmin zamorskich, to jest Bonaire, Saba i Sint Eustatimus.

Holandia jest siedzibą dla wielu międzynarodowych instytucji, takich jak Stały Trybunał Arbitrażowy, Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości, Międzynarodowy Trybunał Karny oraz Międzynarodowy Trybunał Karny dla byłej Jugosławii. Bardzo interesująca jest etymologia nazwy tego kraju. Wywodzi się ona ze wczesnego średniowiecza, dokładnie z IX wieku. Pochodzi z języka germańskiego, badacze najczęściej przychylają się do teorii pochodzenia nazwy od dwóch słów z języka staroniderlandzkiego holt, co oznacza lesisty oraz lant, czyli kraj. Tak więc Holandia to „lesisty kraj”.

Holandia jest krajem, gdzie tworzyli tacy uczeni jak Erazm z Rotterdamu,  Christiaan Huygens czy Spinoza. W Holandii dużo czasu spędził też Kartezjusz. Holandia posiada dwa języki urzędowe. Są to niderlandzki oraz fryzyjski. Jednak bez problemu można porozumieć się z Holendrami w językach obcych. Uczą się ich bowiem już od wczesnego dzieciństwa. Najpopularniejsze języki obce wśród mieszkańców Holandii to język angielski, niemiecki oraz francuski.

Co warto zjeść w Holandii?

Kraj tulipanów oferuję prostą, pożywną oraz bardzo smaczną kuchnię. Podstawowymi składnikami holenderskich potraw są ziemniaki, mięso oraz warzywa. Są przyrządzane osobno lub w postaci stamppotu, która jest charakterystyczna dla kuchni holenderskiej. Ten kulinarny zestaw na stołach w holenderskich domach pojawia się statystycznie cztery razy w tygodniu. Jak każdy naród, także Holandia posiada listę narodowych potraw. Znajdziemy na niejzupę grocho, zupę z brązowej fasolki czy kotlet mielony polany sosem.

Holendrzy spożywają także dużo ryb. Posiadają także swój street food – na ulicach miast od lipca do maja można kupić wypatroszonego, solonego śledzia z cebulką. Mało kto wie, że nie tylko kuchnia francuska słynie z serów. Ten przysmak produkowany jest także w Holandii, która słynie z serów żółtych, który na tych ziemiach były produkowane już przed naszą erą.

Z uwagi na to, że Holandia posiada swoje kolonie na innym kontynencie, wpływ na potrawy tego kraju wywierały inne kuchnie, między innymi indonezyjska. Ogromną rolę w daniach pełnią przyprawy, które już w XVII wieku były przywożone do Holandii przez statki Holenderskiej Kampanii Wschodnioindyjskiej. Były to między innymi pieprzy, cynamon, gałka muszkatołowa czy goździki. Dzięki temu od wieków w Holandii fasolkę szparagową przyprawia się gałką muszkatołową. Warto spróbować tego ciekawego połączenia.

Wielką popularnością w Holandii cieszy się fast food. Holendrzy najczęściej frytki jedzą z papierowego stożka z porcją majonezu na wierzchu. Innymi typowymi przekąskami, które warto spróbować w Holandii są między innymi są bułeczki z krokietem, panierowane w płatkach kukurydzianych mięso z kurczaka czy smażone kuleczki z wołowego ragout.